Wardens' security post

Regrettably, for health and safety reasons, this structure was demolished in 2013.

The exterior walls of this one room building were cement rendered and painted. Although there was no evidence of gutters ever being present, the roof was lined with felt tiles similar to those on barracks' roofs in the camp. The yellow arrow points to the remains of a flue, which once emitted smoke from a coal burning stove. On the inside was a cold water stand pipe the position of which is identified by an orange arrow.

The picture on the left above shows the stand pipe mentioned previously. Note the 'T' jointed side pipe which fed cold water to a tap elsewhere in the camp. The picture to the right shows the remains of a flue. The wall above the flue was charred by carbon.

Running along the whole length of the floor, in the north facing corner of the building, was a shallow gully that terminated at a drain. Quite obviously water, perhaps from a sink fixed to the two battens shown in the photograph opposite, was once allowed to flow freely along the gully and into the drain.

(A similar waste disposal system existed in Jasper Camp, which stood opposite Witley Camp along the A3 road in Surrey. This suggests that it was a common feature of local, if not national, Second World War military camp design.)

Whilst Crittall windows were installed in both the north and south facing walls, a door was set in each of the remaining two walls. Each wall was rendered smooth with plaster and painted, adding another comfort feature to this single room building.

The black and white photograph is of Colonel R S Timmis. It was taken in Tweedsmuir Camp on 6 August 1942. Note the configuration of the Crittle window which matches the design of the window shown in the previous picture.

Photograph: Courtesy of National Archives of Canada/ PA-060210

The ceiling comprised an elaborate softwood, latticed framework covered with softboard sheets and finished with a lining of fire retarding material. Softboard sheets were also used to insulate the walls of barracks in Tweedsmuir Camp.

Features such as the roof tiles, window design, insulating board, stand pipe and coal burning stove are indicative of a building that once formed an integral part of Tweedsmuir Camp. This building has since been demolished by Landmarc at the request of the military.